2012. október 27., szombat

megújulás


már több mint egy hónapja éljük itt Lipcsében a felnőtt házas életünket. és ez alatt a rövid idő alatt is rengeteget tanultunk már... nem mondom, hogy egyszerü volt, mert az elsú honap egy intenziv nyelvkurzussal telt el, ami azt jelentette, hogy mindennap nagyon nagyon korán kellett kelni... ez velem már sok sok éve nem fordult elő, hogy ilyen korán órára menjek és ne aludjak vagy dolgozni induljak. valahogy mégis beállt egy rendszerbe az életünk. én este elkészitettem a másnapi ebédünket szendvics vagy egyéb finomság az uzsonnás dobozba, mitja pedig reggel aktivkodott- tea és reggeli készités. 
mindennap tele voltunk programokkal és még a hétvégéken is kirándultunk. Nem mondom, hogy rossz volt, de az embernek nem maradt regenerálodási ideje. 
Három helyre kirándultunk el, Naumburgba, ahol egy óriási domot néztünk meg és Nietzsenek a régirégi házát. Aztán jártunk Wartburg és Eisench városában, ami számunkra hihetetlen élmény volt, hiszen voltunk abban a szobában, ahol Luther leforditotta a Bibliát!! nem kell ezt ugy elképzelni, hogy jo katolikus szokás szerint vettünk egy darabot abbol a tollbol, amivel irta a Bibliát,, pusztán megdobbant a szivem, hogy nem semmi az Isten.... 
még a Bach hausba is elmentünk, amit nagyon pöpecül kialakitottak a turistáknak, mindenféle interaktiv lehetöséggel. jártunk még Wittembergbe is, pont az 5. évfordulonk napján, ami egészen közel van lipcséhez és szintén fantasztikus élmény volt!! voltunk Márton és Kati háloszobájában, ültünk azon a helyen, ahol minden este várták, hogy valaki hozzájuk téved-e, láttuk azt a szoszéket, ahol több, mint 2000 prédikáciot elmondott és még a 95 tételt is ott találtuk, ahova eredetileg kitette :D Bora Katalint amugy, Luther feleségét én mindig nagyon szerettem és csodáltam. Egy rakás könyvet elolvastam rola, és elképzelhetetlennek tartottam, hogy tudott mindig ilyen erös és kitarto lenni. napi 50-60 vendéget ellátni, fözni, kertészkedni, takaritani, stb. nem mellesleg ilyen bizonytalanságban élni, hogy vajon mikor jönnek a férjéért, mi lesz ha kivégzik vagy elhurcolják és egyedül marad. na és akkor a gyermek veszteségekröl még nem is beszéltünk. szoval sok szempontbol felnézek erre a nöre... ennyit a kiruccanásokrol. 
Amit igazán nagyon élvezek itt Lipcsében, az a bicajkultura. Végre egy olyan városban bringázunk, ahol mindenhol legálisan van ut, és a többség ezen az oldalon van, nem pedig az autosok oldalán :)  nem anyáznak és nem is akarnak elcsapni. bár a kis tandemünk nagyon hiányzik, azért elkavarunk itt két városi bicajjal. a város abszolut alföldnek számit, amit én eszméletlenül élvezek, mitja még barátkozik a széllel :D mostanában azért hüvösödik, ugyhogy csak napos idöben indulunk utnak. 
természetesen sok bolhapiacra beugrottunk már, furcsa érzés, hogy az esküvöre már nem kell semmit se venni. ennek elönye hogy több pénzünk marad, viszont a könyveink száma itt is csak nö és nö...
Most már a szemeszter is elkezdödött és ujra iskola padban ülünk. persze már sokkal kedvesebb idöpontban kezdödik a nap :) 
nagyon jo kettesben, nagyon jo hogy itt vagyunk egymásnak és sokszor olyan jo ugy semmit se csinálni... arra egy honap után rá kellett jönnünk, hogy az ösztöndij nem ereszt el minket annyira, szoval nem fogunk utazgatni vagy kocsit venni :) ez arra elég, hogy a mindennapokban éljünk, fözzünk és éljünk. nahát a lakásunkrol még nem is meséltem!!! egy kollégiumban lakunk, de fennt a házasrészen egy lakásban, ami eredetileg a házamester lakása, de ök nem itt laknak, ugyhogy most diák lakásként funkcionál. viszont van egy lakotársunk is. egy szörös olasz... :) van mit takaritani utána, amugy tipikus olasz, semmit nem csinál, csak sziesztázik:) de teljesen el vagyunk vele!! ö már egy éve itt van, a konyhát nem használj, ugyhogy az is a mi felségterületünk :)) a többi ösztöndijas lejebb lakik ök nagyobb csoportokban élnek, kicsit azért jo, hogy el vagyunk szeparálva minimálisan. elég volt már az eddigi kolis élet. 
van-e honvágyunk?? néha van... jo lenne csak felülni a buszra és meglátogatni tesoékat a gyerekeket. olyan nagyok lesznek, mire ujra látjuk öket. vagy anyáékat. de azért jó itt :)  tetszik a házasélet :)



2 megjegyzés:

  1. tetszik az új design, tetszik az új életed :) érezzétek nagyon jól magatokat kint, egy örök emlék marad az tuti ;) amúgy gz vagy sem, de én nem tudok semmit Bora Katalinról... de érdekes volt amiket írtál róla, ha végztem az államvizsgával szívesen elolvasnék egy könyvet róla :) tudsz javasolni egyet?

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó olvasni, hogy ilyen jól érzitek kint magatokat és boldogok vagytok! :)

    VálaszTörlés